linky.sk

linky.sk – Ako sa starať o ploty

Plot má niekoľko dôležitých funkcií, ochraňuje naše pozemky, zabezpečuje súkromie a zároveň je estetickým doplnkom. Aby plot dobre slúžil čo najdlhšie, potrebuje aj údržbu. Podstatné je, aj aký plot doma máte. 

Najväčšiu údržbu si bude vyžadovať drevený plot. Drevo je organický materiál, ktorý najrýchlejšie podlieha poveternostným podmienkam aj rozkladu. Údržba pri drevených oploteniach spočíva nielen v pravidelnom farbení, lakovaní, nanášaní ochranných náterov, ale aj v celkovej výmene jednotlivých dosiek. Pri pravidelnej údržbe však drevený plot môže vydržať dlho aj dlhšie ako by ste sa domnievali. Jedným z tipov (ak si nepotrpíte len na drevo), je neumiestňovať drevené dosky tak, aby boli v priamom styku so zemou a nemali možnosť nasávať ešte viac vlhkosti. Ideálne je vystavať betónový múrik s betónovými stĺpikmi a vyplniť voľný priestor drevenými doskami. Betónové múriky alebo betónové ploty  sa udržiavajú predovšetkým hydrofobizačnými nátermi proti nasiakavosti, čím sa zvýši ich životnosť.

A ako často treba drevený plot natierať? Pri napúšťacích ochranných lazúrach to zistíte jednoducho. Polejte drevenú dosku vodou a pozorujte, či kvapka vody skĺzne po dreve alebo sa vpije. Ak sa vpije, je čas na nový náter.  Pri farebných náteroch, keď už farba opadáva,  je dobré najprv starý náter odstrániť.  Drevo treba ošetriť náterom proti hubám a škodcom a až potom znovu natrieť novou farbou.

Kovové ploty, kovové brány, kovové pletivo na plot a kovové stĺpiky majú tiež svoje čaro, rovnako ako drevo.  Vydržia dlhšie ako drevo, ale taktiež sú neustále ohrozované koróziou, ktorá vzniká v dôsledku pôsobenia vody aj vzduchu. Tieto ploty vyžadujú dobrú starostlivosť, nakoľko výmena kovového plotu či brány nie je až taká lacná záležitosť. Olupujúcu sa farbu a hrdzu je potrebné vždy odstrániť či už drôtenou kefou alebo brúskou. Potom je potrebné kov natrieť ochrannými nátermi proti korózii a až potom farbou. Pri kovových plotoch a bránach, ktoré majú väčšie plochy, to nie je až také náročné. Oveľa prácnejšie to bude pri uzlových pletivách, ktoré sú vypletené z kovových drôtov. Tu bude potrebné použiť chemický odhrdzovač a natrieť ním starostlivo každý záhyb. Ak ešte len zvažujete uzlové pletivo, v tomto prípade si radšej vyberte kovové pletivá, ktoré sú poplastované, pretože nepodliehajú koróziám a nevyžadujú ani údržbu.

A napokon ešte plastové ploty. Údržba týchto plotov je naozaj len minimálna. Z času na čas vystriekate plot vodou, ktorá odstráni drobné nečistoty. Ak to samozrejme za vás nestihne urobiť najbližší dážď.