linky.sk

linky.sk – Ako vyčistiť vodnú fajku?

Aby ste si mohli vychutnať fajčenie z vodnej fajky, je potrebné ju vyčistiť. Čistenie by mala byť pravidelná záležitosť po každom fajčení, inak vám zaručene fajka chutiť nebude. V článku si povieme, ako a akým spôsobom treba postupovať.

Pre čistenie vodnej fajky sú dostupné rôzne fajkové čističe a roztoky, ktoré dokážu spoľahlivo odstrániť usadeniny, ktoré prirodzene aj vo vodnej fajke vznikajú. Čističe nepoškodzujú ani kovové, sklenené či gumené časti vodnej fajky, sú určené pre všetky jej časti. Umývanie len čistou vodou sa veľmi neosvedčí, ak chcete čistenie uskutočniť naozaj dôkladne. Ak sa vám nechce zakaždým čistiť vodnú fajku do piky, riskujete, že fajka bude časom čoraz viac zanesená.  Ako pomôcky sú určite vhodné aj dlhé čistiace kefky, ktoré sa dostanú do kútov fajky, kde by obyčajná hubka nestačila. Kefky sú špeciálne vyrobené pre vodné fajky, preto neriskujete ani nejaké poškriabanie materiálov atď.

Vodnú fajku najprv celú kompletne rozmontujte. Odnímte z vázy korunku, tanierik, ventily pre hadice, sitko, tesnenia, hadice a telo vodnej fajky. Každý jeden komponent je dôležité vyčistiť samostatne a dôkladne.  Jednotlivé komponenty nastriekajte čistiacim prostriedkom pre vodné fajky a nechajte ho nejaký čas pôsobiť, cca 15 min. Ak je usadenina už silnejšia, spokojne aj pol hodinu, napríklad korunka, kde sa dáva tabak, môže byť usadenejšia. Aj váza s atypickým, ťažšie čistiteľným tvarom, sa necháva odstáť  s čistiacim roztokom trochu dlhšie, aby sa usadeniny dobre uvoľnili.

Na čistenie tela vodnej fajky alebo komponentov, ktoré majú ťažšie prístupné miesta, použite dlhú šikovnú kefku. Tým, že ste komponenty nastriekali  čističom, bude teraz čistenie oveľa ľahšie. Prejsť kefkou môžete aj hadice, potom ich ale nezabudnite prepláchnuť silným prúdom vody. Napríklad na čistenie tanierika bude asi predsa len vhodnejšia hubka, ktorá má väčšiu plochu ako kefka.  Nezabudnite ani na tesnenia, ventily či náustky, tiež sa zvyknú zanášať.  Po čistení všetky komponenty opláchnite vodou a nechajte ich vysušiť, poprípade vyutierajte handričkou.

Na záver len - musíte čistiť a čistiť, ak chcete aby vaša vodná fajka mala vždy dokonalú chuť a nie ako odložená nedofajčená cigareta v starej tabatierke.