linky.sk

linky.sk – Čo je to stomatoprotetika

Zubné lekárstvo je plné cudzích pojmov, ktoré je však dobré ovládať aspoň v rámci všeobecného prehľadu. A nielen z tohto dôvodu.  Keď raz budete sedieť na zubárskom kresle a započujete odborné slovíčko, ktoré znie strašidelne, vás už nevystraší. V dnešnom článku si povieme čo je to stomatoprotetika. 

Stomatológia, teda zubné lekárstvo zahŕňa viac špecifických odborov, ktoré však majú jednotný základ – ľudské zuby. Napríklad záchovná stomatológia, ktorá má na starosti zubné kazy a prevenciu dentálnou hygienou.  Potom stomatochirurgia, ktorá sa špecializuje na neštandardné situácie v ústnej dutine, ktoré si vyžadujú chirurgický zákrok. Alebo stomatoprotetika, ktorá sa zaoberá výrobou zubných náhrad – protéz. Práve o nej si povieme niečo viac.

O potrebe zubnej protézy vždy rozhodne stomatológ – zubár, pri návšteve pacienta v zubnej ambulancii. Protézy sa však nepoužívajú len zo zdravotných, ale aj z estetických dôvodov, čiže ozvať sa môže aj pacient, ak sa mu nepáčia jeho zuby. Zubár teda zhotoví odtlačok pacientovho chrupu, ktorý zobrazuje jeho ústnu dutinu.  Tento odtlačok je poslaný na oddelenie stomatoprotetiky, kde zubní technici vyrobia zubnú náhradu podľa objednávky.  Protézu nasadzuje zubár v ambulancii.

Zubní technici pracujú na špecializovaných pracoviskách, v zubných laboratóriách.  K dispozícii majú pracovný zubotechnický stôl, ktorý má špeciálne osvetlenie s intenzitou minimále 3000 luxov, mikromotor na obrábanie stomatologických náhrad a odsávačku prachu. Pri výrobe zubných protéz sa používa vypaľovacia pec, kde sa predhrievajú a vypaľujú odlievacie formy. Používa sa aj tlakový polymezátor na spracovanie plastov, orezávač sadrových modelov, leštička, vyplavovač voskov. Okrem toho sú tu ešte ďalšie zaujímavé prístroje -  napríklad technický lis, vákuová miešačka, pieskovací prístroj, vyvíjač pary,  laboratórna váha a pre čeľustnú ortopédiu aj bodovací prístroj.  A aby sme nezabudli ani na „strašidelné“ nástroje, bez ktorých sa správny zubný technik tiež nezaobíde:  nožnice, kladivká, pinzety, štetce, vŕtačky, brúsne kamene a modelovacie nástroje.